Käpylän Olympiakylä, vaihe 2/3

“Vanhan kunnioittaminen ei ole aina se nopein tapa. Kohde on vaatinut paljon soveltamista ja uuden opettelua, mutta suoraa ja kestävää lopputulosta kelpaa katsella.” 

Tunnelmallisessa Käpylän Olympiakylässä on saatu hommia taas eteenpäin. Kolme rakennusta peruskorjattiin jo aikaisemmin, nyt saimme valmiiksi neljännen ja viimeiset kaksi valmistuvat kesäkuun 2022 loppuun mennessä. 

Olympiakylä on nimensä mukaisesti rakennettu vuoden 1940 Olympialaisia varten. Toisen maailman sodan tuomat vaikeudet johtivat siihen, että asunnot eivät päässeet suunniteltuun käyttöön edes vuoden 1952 Olympialaisiin. 

Olympiakylä on Museoviraston suojelukohde ja on sanomattakin selvää, että kyseessä on omat erityispiirteensä omaava kohde. Vanhojen rakennusten ominaistyyliin kuuluu erityisesti vinot rakenteet, jotka tuovat meille omat lisähaasteensa tekemiseen. 

Oletko muuten jo tutustunut ensimmäisen vaiheen kuulumisiin? Tutustu ensimmäiseen vaiheeseen ja kohteen historiaan tarkemmin täältä

Paljon soveltamista, mutta käytäntö opettaa 

Olemme pellittäneet monenlaisia kohteita, mutta niin siinä taas kävi, että tässäkin pääsimme oppimaan jotain uutta! Esimerkiksi peruskorjattavien talojen piippujen kuorirakenteet korjattiin vanhaan tapaan, eli yksittäisistä pienistä palasista. Tämä tapa juontaa juurensa siitä, että piipuissa käytetty levykoko on ollut todella pieni ja kaikki materiaali on haluttu hyötykäyttää mahdollisimman tehokkaasti. Tällä tavoin piippuja ei juurikaan enää tehdä, mutta halusimme säilyttää palan historiaa ja kunnioittaa vanhaa tapaa. On kuitenkin huomioitava, että jokaisessa rakennuksessa on yhdeksän isoa piippua, joten työskentely on hieman hitaampaa kuin nykyaikaisilla menetelmillä vaikka lopputulos onkin yhtä hyvä! 

Meidän tehtävänämme on Olympiakylässä ollut ikkunapeltien uusiminen, piippujen pellitykset sekä seinien nostopellitykset. Ensimmäiset talot, jotka pellitimme kuntoon vuonna 2021, antoivat hyvän oppimismatkan seuraavia rakennuksia varten. Soveltamista vaaditaan vanhojen rakennusten kanssa ja se on varmaa, että pellittämistä riittää näissä kohteissa aina.  

Vanhan kunnioittaminen nostaa suunnittelun merkitystä 

Taidot eivät tällaisissa projekteissa pääse ruostumaan. Uusien (tai vanhojen) tapojen ja tekniikoiden oppiminen monipuolistaa aina meidänkin osaamistamme. Vaikka olemme kunnostaneet aikaisemminkin erilaisia suojelukohteita, on jokaisella kohteella aina omat erityispiirteensä. 

Tällaiset projektit tuovat esiin suunnittelemisen taidon. Ennen varsinaisen työn aloittamista on syytä tarkkaan pohtia, että miten ja milloin mikäkin korjaustoimenpide suoritetaan. Niin, että vanhaa kunnioitetaan, mutta kestävää ja kaunista lopputulosta syntyy – ja sitähän syntyy!

Tutustu myös muihin tekemiimme töihin!

Lähes 70 vuoden kokemuksella on nähty ja koettu monenlaista. Halusimme hieman raottaa, minkälaisia kohteita olemme matkan varrella urakoineet, tässä niistä muutamia. Mukavia lukuhetkiä!

Kyllä kiinnostaa!