Fujitsun toimistorakennus, Valimo Park, 2020

“Valimo Parkiin kuului muun muassa jatkuvaa työskentelyä yli kahdeksan kuukautta, noin 1200 neliömetriä alaa ja parhaillaan seitsemän miestä työmaalla.”

Valimo Park Helsingin Pitäjänmäellä tarjoaa toimitilaa yrityksille. Sieltä löytyy muun muassa Fujitsun toimistorakennus, jonka julkisivun parissa vietimme aikaa viime vuoden keväästä joulun tienoille. Tällä kertaa projektin kestossa ei kuitenkaan ollut kyse viivästyksistä tai työskentelyvuoroista työmaalla, vaan suurimmasta julkisivuremontista, jonka olemme koskaan tehneet.

Valimo Parkiin kuului muun muassa jatkuvaa työskentelyä yli kahdeksan kuukautta, noin 1200 neliömetriä alaa ja parhaillaan seitsemän miestä työmaalla. 1200 neliömetriä voi kuulostaa jonkun korvaan pieneltä, mutta siinä vaiheessa, kun jokainen kasetti, peltilista ja muu mahdollinen osa valmistettiin purku- ja asennustöiden lisäksi meidän toimestamme, oli edessä melkoinen, mutta erittäin mieluisa urakka.


Uudet peltikasetit vanhojen tilalle

Peltikasetit ovat suosittu ratkaisu julkisivuun eikä suotta. Ne ovat oiva keino tuoda julkisivuun ilmettä ja näyttävyyttä kestävästi. Tässäkin kohteessa oli kyse ulkonäön freesamisesta eli jo aikaa nähneet aavistuksen kuluneet vanhat peltikasetit otettiin ensin alas ja korvattiin uusilla ja värikkäillä kaseteilla. Peltikasettien koko toki muuttui uudistuksen yhteydessä eikä vanhojen kasettien mittoja ollut mahdollista hyödyntää, muutenhan tekeminen olisi ollut aivan liian helppoa. Ei muuta kuin reippaasti mittaushommiin!

Helppoudesta puheen ollen, tämän kohteen suurin haaste löytyi korkeuksista. Ei korkeanpaikankammoisille! Rakennuksessa on neljä 25 metrin korkuista tornia, jotka näkyvät myös yllä olevassa kuvassa. Näiden tornien verhoilut uusittiin remontin yhteydessä myös – tietysti. Nosturillahan tämä olisi ollut ihan heinäntekohommia, mutta alapuolella olevan rakennuksen katto ei kestänyt nosturin painoa – tietenkään. Ja korostetaan nyt tässä kohtaa vielä, että tornit olivat tosiaan 25 metriä korkeat! Asentajaltamme voi kysellä fiiliksiä, millaista oli tehdä ikkunapellityksiä näissä korkeuksissa kelkan kyydissä pelkkien vaijereiden varassa.

Työskentelyn lisäksi nosturin puute vaikutti merkittävästi myös logistiikkaosastoon eli miten kasetit saatiin ylös asennettavaksi. Ei siis auttanut muu kuin vaan kolauttaa kasettia kainaloon ja kiivetä korkeuksia kohti. Onneksemme saimme tähän haalaajat avuksi. Parhaimmillaan kasetit olivat 600 x 2500 mm -kokoluokkaa eikä 1,25 millimetrin sinkitty pelti ole muutenkaan materiaalina sieltä kevyimmästä päästä, varsinkaan kun sen joutuu kantamaan kapeita rakennustelineitä pitkin. Aikamoinen lisämauste projektiin.


Tee tarkasti tai tee uudestaan

Haalaajien hoitaessa materiaalit asennusvalmiuteen, me saimme keskittyä muihin haasteisiin. Kokonaisuudessaan puhuttiin siis kappalemäärällisesti yli 1500 peltikasetista ja erilaisia kokoja oli pitkälle toistakymmentä. Logistiikan lisäksi mittaaminen oli yksi tämän projektin avainteemoista. Tässä kohteessa emme päässeet nimittäin mittaamaan etukäteen, mikä olisi mahdollistanut tuotannon ennakoidusti, vaan meillä oli valmistusaikaa uusille peltikaseteille sen verran, mitä vanhojen purkamiseen meni.

Onneksemme saimme edistää töitä oman aikataulumme mukaan deadlinepäivää kohti emmekä olleet kenenkään tiellä kuten ei myöskään kukaan ollut meidän tiellämme. Harvinaista herkkua. Peltikasettien määrä oli valtava ja hallillamme oli kiireisiä ja pitkiä päiviä, mutta onnistuimme ajoittamaan tuotannon fiksusti ja homma eteni ilman suurempia keskeytyksiä.

Peltikasetit ovat millintarkkaa hommaa. Ne eivät jousta eivätkä anna anteeksi. Kasetti voi olla millilleen oikein, mutta seinän monimuotoisuus voi myös puuttua peliin. Ja tähän väliin sisäpiirin tietoa: monimuotoisuus on kohtelias ilmaus sille, että seinä ei ole suora. Meidän tuli siis kiinnittää valtavasti huomiota myös tarvittaviin pohjatöihin ennen asentamisten aloittamista. Valimo Parkissa työskentelimme pressujen sisällä, mikä ei mahdollistanut kokonaisuuden ja linjakkuuden tarkastelua kauempaa ja isommassa kuvassa. Onneksemme saimme kuitenkin huokaista helpotuksesta, kun pressujen pudotessa kasetit asettuivat kauniisti.


Mitä jäi käteen?

Itse kasettien lisäksi teimme pohjatyön kasettien alle eli tuulensuojakankaat ja villojen vaihtaminen tarpeen mukaan. Siihen päälle ranka ja suoristaminen kiiloilla tilanteen sitä vaatiessa ja kasetti päälle. Kiinnitykset teimme piilokiinnityksellä. Kasetteja tuli torneihin pysty- ja vaakaosiin, pääsisäänkäynnin lippaan pyöreäprofiilista listaa ja kaikki ikkunapellitykset. Materiaaleina käytimme pääsääntöisesti alumiinia ja sinkittyä peltiä, jotka maalautettiin toivottuihin väreihin eli turkoosiksi, tummansiniseksi ja vaaleansiniseksi.

Projekti oli meille todella mielekäs ja mieleenpainuva, ja opimme ihan valtavasti! Näin suurissa projekteissa on myös aina riski mukana. Kun unohdetaan tornit ja niiden korkeus, tässä vaiheessa päällimmäisenä mielessä meillä on ne riskit, jotka eivät toteutuneet. Kompastuskiviä olisi voinut olla monta, mutta meidän tiimillämme, tuotannon tsemppaamisella, Emilin teräksenlujalla työnjohdolla ja hyvällä yhteistyöllä työmaamestareiden kanssa onnistuimme.

Tämän projektin jälkeen ”tavalliset” julkisivuremontit eivät tunnu muuten missään!

TUTUSTU ASIAKASTARINOIHIN JA REFERENSSEIHIMME

Lähes 70 vuoden kokemuksella on nähty ja koettu monenlaista. Halusimme hieman raottaa, minkälaisia kohteita olemme matkan varrella urakoineet, tässä niistä muutamia. Mukavia lukuhetkiä!

Katso referenssit

TUTUSTU PALVELUIHIMME

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset