Lahden kaupungintalo

Historiallinen arvokohde tuo aina mukanaan omat kommervenkkinsä. Kuparin käsittely on tarkkaa työtä ja vaatii onnistuakseen erityisosaamista, ja sitähän meiltä löytyy.

Lahden kaupungintalon peruskorjaus on ollut yksi paikallisesti kiinnostavimpia ja näkyvimpiä projekteja, joita olemme olleet toteuttamassa. Tehtävänämme oli huolehtia kaikista ulkopuolen kuparitöistä ja varmistaa, että Eliel Saarisen suunnitteleman, yli 100 vuotta vanhan arvorakennuksen historiallinen ulkonäkö säilyy entisellään. Peruskorjaus valmistui kokonaisuudessaan syyskuussa 2023.  

15 500 kg kuparia ja valtava määrä yksityiskohtia

Yli 5000 neliön rakennuksessa riitti kauniita yksityiskohtia – ja kuparia. Meidän vastuullamme olivat räystäät, piiput, kattoikkunat, kuparikatot ja lukuisat eri koristeet kurveineen ja kulmineen. Kaiken kaikkiaan kaupungintalossa on käytetty kuparia huikeat 15 500 kilogrammaa. Urakkaamme sisältyi myös vanhojen kuparien huolellinen irrotus, numerointi ja varastointi. Käsin koristellut ja historialliset palaset sovitimme aikanaan takaisin samoille paikoille. Kaikkia osia ei pystytty vanhalla paikkaamaan, vaan esimerkiksi kourut ja pystyseinät saivat päällensä uudet säihkyvät kuparipinnat.

Tornien kuparihattuihin ja -kattoihin liittyy hauska yksityiskohta: Peruskorjauksessa niissä käytetty uusi kuparimateriaali on vanhennettu paikan päällä, perinteisin menetelmin. Niinpä moni ei edes huomaa, että tornien katot ja huput on uusittu, mikä on herättänyt kansalaisissa ”miksi näille ei tehty mitään” -kysymyksiä. Tätä on historiallisten kohteiden kunnostus parhaimmillaan: kaikki näyttää alkuperäiseltä!

Kuparin käsittely on erikoismiesten hommaa

Kuparin käsittely vaatii erityisosaamista, siksi kuka tahansa rakennuspeltiseppä ei sen kanssa pärjää. Eri lämpötiloille herkkä kupari venyy lämmetessään ja kovettuu nopeasti viiletessään, joten sen työstäminen vaatii tarkkuutta. Näihin hommiin onkin tärkeää valita tekijät, joilta löytyy tarvittava tietotaito ja kokemusta kyseisestä materiaalista. Lahden kaupungintalolla pääsimme käsiksi myös Suomessa harvinaiseen herkkuun eli tinaamiseen.

Työnjohtajallemme Emilille kuparin työstäminen on erittäin tuttua puuhaa, joten peltiseppämme ovat saaneet opit talteen suoraan kuparinkäsittelyn ammattilaiselta. Emil on saanut vaativan ja monivuotisen peltisepän koulutuksensa Tanskasta, jossa historiallisia kohteita tulee vastaan huomattavasti enemmän kuin täällä Suomessa.

Yllätyksiltä ei vältytty

Vaikka Lahden Kaupungintalon peruskorjaussuunnitelma oli tarkkaan laadittu, ei yllätyksiltä vältytty. Tämä johtui yksiselitteisesti massiivisesta määrästä erilaisia yksityiskohtia, joihin ei ollut mahdollista tehdä valmista suunnitelmaa etukäteen.

Yllätysten osuessa kohdalle tarvitaan kokemusta ja näkemystä, jotta tilanteet saadaan ratkaistua ja töitä päästään jatkamaan. Lahden kaupungintalolla piti myös varmistaa, että historiallisen kohteen ulkonäkö ei muutu ja kaikki näyttää samalta, vaikka muun muassa tuuletus ja vedenpitävyys päivitettiin nykypäivän vaatimustasolle.

Kiitos ja kumarrus – olimme säilyttämässä palan historiaa

On aina kunnia olla mukana tämänkaltaisissa kohteissa. Tuntuu myös hienolta ajatella, että Pääkkösen peltiseppien kädenjälkeä voi käydä ihastelemassa kaupungintalolla ainakin seuraavat sata vuotta!


Lähikuva valmiista kohteesta: Lahden kaupunki/ kuvaaja Lassi Häkkinen. Työmaakuva: Heli Mielonen.