Stora Enso Wood City, puukerrostalot, 2017-2019

”Sen myötä pitkän suunnittelutyön tuloksena yksittäiseen ikkunaan tarvittiin yhteensä 16 peltiä. Kyllä, luit oikein. Talon materiaali ja sääolosuhteet vaativat toteutukseen todella paljon peltiä.”

Stora Enson ja SRV:n yhteistyössä kehittämä puukortteli Wood City oli uuden ajan rakentamisprojekti ja Pääkkösellä oli hieno mahdollisuus olla siinä mukana. Kohteessa yhdistyi puu, design ja kestävä kehitys, ja se on todellinen kotimaisen rakentamisen taidonnäyte. Wood City puukerrostalot valmistuivat helmikuussa 2019 ja ne seisovat paraatipaikalla Jätkäsaaressa.

Merellisen sijainnin haasteet

Puukerrostalot ovat nimensä mukaisesti puusta rakennettuja ja ne tulisivat nousemaan hyvin merelliseen sijaintiin, mikä toi todelliset haasteensa suunnittelutyöhön ja rakentamiseen. Tavanomaisesti ikkunakiertoon menee yksi vesipelti ja kolme smyygilistaa. Wood Cityn puukerrostaloissa kuitenkin huomattiin, että meri, tuuli ja sade saivat yhdessä vaikutuksen aikaan, että vesi lähtee ylöspäin ja ikkunat oli kierrettävä ainutlaatuisen tiukasti. Se myötä pitkän suunnittelutyön tuloksena yksittäiseen ikkunaan tarvittiin yhteensä 16 peltiä. Kyllä, luit oikein. Talon materiaali ja sääolosuhteet vaativat toteutukseen todella paljon peltiä.


12 kilometriä peltiä ja neljä tuhatta kiloa alumiinilevyä

Tekemisen myötä Pääkkösen osuus projektissa laajeni ja ikkunakiertojen lisäksi päädyttiin laittamaan myös hopeiset peltilistat kerrosten välille ja alumiinilevyt parvekkeille. Lopulta puhuttiin määrällisesti peräti 12 kilometristä peltiä ja lähes neljästä tuhannesta kilosta alumiinilevyä, mitä kahden talon peltitöihin yhteensä meni. Ja projekti kesti Pääkkösen osalta lähes kaksi vuotta.


Suunnittelutyö palkitsi

Wood City koostui kahdesta puukerrostalosta. Ensimmäistä taloa suunniteltiin sitä mukaan kuin tehtiin ja se sisälsi paljon muutoksia. Sen jälkeen toisen tekeminen oli suhteellisen helppoa ja suoraviivaista, kun oli selvät sävelet ja ikkunoiden leveydet toteutuivat täydellisinä toistoina.  

Suunnittelutyö loi projektiin omat haasteensa, mutta myös työmaan meno ja melske. Nostimia oli paljon ja tavaraa jatkuvasti ilmassa, timpurin töitä piti tehdä oman työn pohjaksi paljon ja kaiken lisäksi moduuli muuttui kohteessa asennettavaksi. Mutta harvoin hommat menevät kuin Strömsössä ja Wood City oli ainutlaatuinen rakennusprojekti. Siellä päästiin haastamaan omaa ongelmanratkaisukykyä, vahvistamaan omaa ammattitaitoa ja ennen kaikkea oppimaan.

TUTUSTU ASIAKASTARINOIHIN JA REFERENSSEIHIMME

Lähes 70 vuoden kokemuksella on nähty ja koettu monenlaista. Halusimme hieman raottaa, minkälaisia kohteita olemme matkan varrella urakoineet, tässä niistä muutamia. Mukavia lukuhetkiä!

Katso kohteet

TUTUSTU PALVELUIHIMME

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset