Hyväksytty tavaran­tarkastaja palveluksessanne!

5.10.2023 Seppo Pääkkönen

Pelti on ollut lähellä sydäntäni koko työurani ja osaamista siitä onkin kertynyt rullakaupalla. Ehkäpä juuri siitä syystä ajauduin HTT-tavarantarkastajaksikin vuonna 2014.

Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunnan hyväksymät HTT-tavarantarkastajat ovat alansa ammattilaisia ja puolueettomia asiantuntijoita, jotka tekevät palvelun tai tavaran teknisen tarkastuksen. HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi puolueettomia arvioita varten tai vaikkapa riitatilanteen ratkaisemiseksi. Kullekin tavarantarkastajalle on määritelty se erityisala, jolla tämä ammattitaitonsa puitteissa saa toimia. Itselläni se on ohut- ja muotolevytyöt, ohutlevykatteet alusrakenteineen.

Asiantuntijana voi periaatteessa toimia kuka tahansa osaamis- ja koulutustaustasta riippumatta, mutta HTT-tavarantarkastajat toimivat valvonnan alaisena, aina ehdottoman puolueettomasti, huolellisesti ja tavarantarkastusta koskevaa ohjesääntöä noudattaen.

Hyväksytyksi tavarantarkastajaksi päästäkseni olen suorittanut HTT-kokeen ja antanut oikeudessa tavarantarkastajan vakuutuksen. 

Puolueettomuus on avainasemassa

Asiantuntijuuden lisäksi tasapuolisuus on tavarantarkastamisessa avainasemassa. Tarkastustilanteessa on tietty kaava ja itselläni kytkeytyy päälle tavarantarkastajavaihde, jolloin en vitsiä heittele, vaikka muutoin olenkin leppoisaksi kutsuttu kaveri. Rauhallisuus on tietysti valttia, sillä jotkin riitatilanteet ovat saattaneet iskeä kipinää jo jonkin aikaa.

Tavarantarkastaja määrää tarkastustilanteen kulun. Tämä ihan siksi, että tarkastus onnistuu ja tilanne pysyy hanskassa. Vain harvoin olen joutunut keskeyttämään tarkastuksen ja odottamaan tilanteen rauhoittumista.

HTT-tavarantarkastaja antaa puolueettoman asiantuntijanäkemyksensä aina tavarantarkastuskertomuksen muodossa. Molemmat osapuolet saavat raportin yhtä aikaa, vaikka tilaaja maksaakin tavarantarkastuksen.

Puolueettomuuteen kuuluu myös se, etten luonnollisestikaan toimi tavarantarkastajana omilla työmaillamme, joita on niin Päijät-Hämeessä, pääkaupunkiseudulla kuin muualla Etelä-Suomessa. Oman erityisalani tavarantarkastajia on Suomessa muutama kymmenen, mutta kertaakaan en ole vielä joutunut itseäni jääväämään tehtävästä.

Tavarantarkastajana pääsee näkemään kaikenlaista kirjavaa toimintaa, joka näilläkin kokemusvuosilla tuo valtavasti uutta näkökulmaa omaan työhön.

Riita poikki ja tavarantarkastaja väliin

Riita voi koskea esimerkiksi työn jälkeä tai käytettyjen materiaalien laatua. Useimmissa riitatilanteissa päästään viimeistään ulkopuolisen asiantuntijanäkemyksen avulla sovintoon. Harvoin joudutaan käräjille saakka, missä muuten tavarantarkastajan antama lausunto painaa vaakakupissa todella paljon.

Joskus sovun löytymiseksi riittää pelkästään tavarantarkastajan saapuminen paikalle. Muutaman kerran on käynyt jopa niin, että vastapuoli on tilannut tavarantarkastuksen riitatilanteen ratkaisemiseksi. Kun sitten olen lähettänyt osapuolille kutsun, on sopu löytynytkin jo ennen tavarantarkastusta.

Sopu on monissa riitatilanteissa se, mitä kumpikin osapuoli haluaa. Silti asiaa venytetään liian pitkään, varsinkin jos sukset ovat pahasti ristissä. Riidan takia menetetään jopa yöunia, ennen kuin tavarantarkastaja lopulta pyydetään paikalle. Itse ottaisin mieluummin härkää sarvista jo hyvissä ajoin, sillä asioilla on tapana järjestyä.

Pääkkösen sisaryritys Mesnil Oy:n palvelutarjontaan kuuluvat peltitöiden HTT-tavarantarkastus, katon kuntotarkastus ja -arviointi myös yksityisasiakkaille ja taloushallinnon konsultointi.

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset