Parempi katsoa kuin katua

6.5.2020 Seppo Pääkkönen

Katon pitää kestää kaikkea aina talven lumikuormista rakeisiin ja polttavasta auringosta kaatosateeseen. Katosta ja kiinteistöstä huolehtivan on hyvä käydä tarkistamassa kunto säännöllisesti, sillä mahdollisen vuodon sattuessa on jo piru merrassa. Katto on kovilla, joten sen kunto on tarkistettava menneen talven lumimäärästä tai syksyn sademääristä huolimatta.

Katon kuntotarkastus kannattaa aina

Katon kuntotarkoitus puolestaan kannattaa teettää ammattilaisella. Peltikaton kuntotarkastuksessa teemme katon kunnon silmämääräisen arvioinnin, sadevesijärjestelmien toiminnan arvioinnin, alapohjan ja läpivientien tarkistuksen. Lisäksi tarkistamme kattoturvatuotteiden kunnon ja riittävyyden.

Teemme kuntotarkastuksia lumettomaan aikaan, yleensä keväisin ja syksyisin. Kuntotarkastuksesta toimitamme raportin, kuvat sekä suosituksen mahdollisista toimenpiteistä. Tilaa kuntotarkastus kiinteään hintaan myynnistämme.

Taloyhtiöissä, joissa on käytössä kourujen ja syöksytorvien lämmitys, kannattaa tarkistuttaa myös saattokaapelin kunto. Jos se on viallinen, voi syöksytorvi haljeta pakkasella.

Muistilista katon kunnon omatarkkailuun

Ainakin sadevesijärjestelmän toiminta ja kattoturvajärjestelmien toimivuus ja kiinnitykset tulisi tarkistaa aika ajoin. Jos talon läheisyydessä on paljon havupuita, kannattaa pitää mielessä, että neulaset tekevät hyvin herkästi patoja. Neulaset ovat samalla myös omiaan ruokkimaan sammalta. Yleisesti ottaen erilaiset sammalkasvustot ja jäkälä heikentävät erityisesti tiili- ja huopakattojen kuntoa, keräävät kosteutta ja voivat johtaa vakaviin vahinkoihin.

Lumiesteiden kiinnitysrautojen tai muiden kattoturvatuotteiden pitää olla paikoillaan just eikä melkein.

Tiesitkö muuten, että uuden konesaumakaton lumenpudotuksesta pitää neuvotella tekijän kanssa. Mikäli katolla ei vieraile asianmukainen lumenpudottaja, voi vuototakuu raueta.

Tarkista tämä

Tämän muistilistan avulla pysyt itse kärryillä katon kunnosta:

  • yleinen puhtaus: onko katolla tai sadevesijärjestelmässä esimerkiksi lehtiä, sammalta, neulasia tai muuta likaa
  • sadevesijärjestelmä: toimivatko kaikki kourut ja syöksytorvet
  • kattoturvatuotteiden tila: ovatko ne hyvin kiinni
  • jos huomaat puutteita, vuotoja, irronneita kiinnikkeitä, ota mieluiten suoraan yhteys ammattilaiseen.

Katon kuntotarkastus ajankohtainen?

Kattojen ongelmat vaihtelevat kuten myös syyt, mistä ongelmat voivat johtua – aina asennusvirheistä huollon puutteeseen. Teemme tilauksesta kuntotarkastuksia julkisten rakennuksien, taloyhtiöiden, teollisuusrakennuksien ja muiden yritystilojen katoille. Ammattitaitoiset asiantuntijamme saapuvat paikan päälle tekemään tilannekartoituksen, jonka pohjalta tehdään kirjallinen toimenpide-ehdotus katon parhaaksi.

Tilaa kuntotarkastus meiltä

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset