Minkä mitta heittää, sen pelti peittää

6.11.2023 Seppo Pääkkönen

Näin peltisepänliikkeen näkökulmasta saattaa olla vähän vaarallista sanoa, mutta mieluummin näen käytettävän peltiä vähemmän ja paremmin kuin liikaa. Parhaimmillaan pelti on eleettömänä, huomaamattomana ja toiminnallisena.

Samalla pelti on kuitenkin helppo, nopea ja edullinen keino peittää mittavirheitä tai ongelmakohtia, jotka tulevat ilmi vaikkapa ennen uuden tai saneeratun rakennuskohteen luovutusta. Ymmärtäähän sen, että tällöin rullataan pelti paikalle. Pelti toimii nimittäin aivan eri tavalla kuin huoltoa tai kuivumista vaativat materiaalit.


Pelti peittää monipuolisesti

Pellillä peitetään usein myös siksi, että se täyttää palomääräykset. Pelti pitää vettä ja suojaa vedeltä, sitä saa maalattuna ja se on helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi puu vaatii säännöllistä huoltoa, mutta pelti on ikuinen. Vaikka voinkin olla jäävi sanomaan, valitsisin kahdenkymmenen metrin korkeuteen asennettavan kasetin materiaaliksi koska tahansa pellin puukotelon sijasta.

Mittavirheiden lisäksi kiire on yleinen syy käyttää peltiä peittämään ongelmakohdat. Kiireessä ei ehditä suunnitella loppuun asti ja tekovaiheessa pitää keksiä nopea ratkaisu. Pelti on monesti hyvä vastaus siihen.

Pellillä peitetään myös urakkarajoja, sellaisia osia, jotka eivät kuulu kellekään, mutta halutaan saada aikaiseksi siisti ja yhtenäinen kokonaisuus. Parasta olisi kuitenkin aina se, että hoidetaan mittausvaihe tarpeeksi hyvin, niin saadaan siistiä jälkeä heti alusta alkaen.


Ei peitetä pahaa piiloon

Peltiä ei kuitenkaan pidä käyttää suin päin. Jos peittopellin laittaa väärin tai väärään kohtaan, voi tulla isompia ongelmia. Pitää tietää, mitä peltiä laitetaan ja miksi. Meillä Pääkkösellä periaatteisiin kuuluukin, että sanomme aina asiakkaalle, jos näemme peitettävässä osassa olevan jotain pielessä. Kun tehdään työ hyvin ja asiallisesti, ei jää peittoon pommia – eikä työtä tarvitse myöskään tehdä toista kertaa.

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset