Katsaus kiireiseen, hieman erikoiseen, mutta onnistuneeseen vuoteen 2022

3.1.2023 Petri Lehtinen

Peltisepänliike Pääkkösellä on jälleen kerran kiireinen vuosi takana päin. Pieni joululoma tuli tarpeeseen ja nyt on mukava suunnata katseet kohti uutta vuotta. 

Vaikka vuosi oli kokonaisuudessaan onnistunut ja töitä riitti, ei aivan normaalista vuodesta voida kuitenkaan puhua. Tasan vuosi sitten eläteltiin toivoa, että korona olisi selätetty ja asiat alkaisivat palaamaan lähelle entistä erityisesti raaka-aineiden hintojen ja saatavuuden puolesta. Ennusteet menivät kuitenkin uusiksi, kun Venäjä päätti hyökätä Ukrainaan keväällä 2022. 

“Ehdimme melkein huokaista helpotuksesta, kun alkoi näyttämään siltä, että koronasta selvittiin. Pian kuitenkin alkoi Ukrainan sota, joka on tuonut omat haasteensa niin raaka-aineiden kuin energian saatavuuteen ja hintoihin.”, kertoo Peltisepänliike Pääkkösen toimitusjohtaja Petri Lehtinen

Asiakkaille poikkeukselliset ajat ovat näkyneet hyvin vähän 

Vuosi 2022 sisälsi pääosin tuttua pellin vääntämistä, mutta myös jotain vähän uuttakin. Lahden Kaupungintalon kuparit toivat mukavaa vaihtelua arkeen. Kuparin kanssa kun pääsee Suomessa harvemmin työskentelemään. Nyt kuparitöitä tehtiinkin kerralla enemmän kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä. 

Niin uusia kuin vanhoja asiakkaita palveltiin tutulla reippaalla otteella myös vuonna 2022. Erityistä tarkkuutta on kuitenkin harjoitettu edelleen hankintojen kanssa. Hyvällä ennakoinnilla ja tarkoilla laskelmilla on pystytty varmistamaan se, että tavaraa riittää ja sitä saadaan myös hankittua kohtuulliseen hintaan maailmantilanteeseen nähden. 

“Energian hinnat, inflaatio ja materiaalien kustannusten huono ennustettavuus vaikuttavat kaikkiin, myös meihin. Olemme tyytyväisiä, että olemme selvinneet hyvin maltillisilla hintojen korotuksilla, joten nämä asiat ovat näkyneet asiakkaillemme hyvin vähän.”, kertoo Petri. 

Taantumaan on hyvä varautua ainakin henkisesti  

Alkuvuosi 2023 näyttää lupaavalle, mutta henkinen valmistautuminen rakennusalan lamaan on aloitettu. Haastavat ajat saavat kaikki varpailleen ja ennustettavissa on, että ainakin pientä taantumaa on odotettavissa. 

“Asiakkaiden suunnalta ei taantumaa ole vielä havaittavissa, sillä tilauksia tulee tuttuun tyyliin edelleen. Olemme kuitenkin suhteellisen pieni toimija, joten pystymme reagoimaan hyvinkin nopeasti ja ketterästi muuttuviin tilanteisiin. En siis näe syytä minkäänlaiseen paniikkiin, mutta on tärkeää seurata tilannetta aktiivisesti”, taustoittaa Petri. 

Vuosi 2022 oli kokonaisuudessaan kaikesta huolimatta erittäin onnistunut 

Kaiken kiireen keskellä on Pääkkösen sisäisiä toimintatapoja saatu kehitettyä eteenpäin. Toimintaa on virtaviivaistettu ja saatu vietyä tehokkaampaan suuntaan. Myös tarjouslaskentaan on saatu uusia työkaluja, mikä on jouhevoittanut tarjouksien tekemistä. 

Tavoitteena vuodelle 2023 on ylläpitää erinomaista palvelutasoa sekä kehittää Pääkkösen toimintaa entisestään. Lisäkäsiä tullaan rekryämään totutusti niin tuotannon puolelle kuin asennuksiin keväällä ja syksyllä. Myös asiakaspalveluun tullaan tarvitsemaan tuuraajaa kesälle. 

“Voimme olla kokonaisuudessaan erittäin tyytyväisiä vuoteen 2022. Tulevalle vuodelle toiveissa on pitkälti samat asiat kuin edellisenäkin vuonna: toivomme, että raaka-aineiden hinnat pysyisivät stabiilina ja saatavuus hyvänä. Lisäksi haluamme pitää erityisen huolen työntekijöidemme terveydestä ja hyvinvoinnista. Sillä ilman hyvinvoivaa henkilöstöä, ei ole Pääkköstä”, toteaa Petri. 

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset