Katto kerralla kuntoon

15.3.2022

Rakennustyömaa on aina valtava projekti oli kyseessä sitten kerrostalo tai omakotitalo. Listalta löytyy muun muassa rakenteet, LVI, sähköt, eristeet, muuraukset, katto ja nämä ovat vain jäävuoren huippu. Hallinnoitavaa on hirveä määrä puhumattakaan työmaalla toimivien yrityksien ja työntekijöiden määrästä. Saa olla kyllä melkoinen mestari, kun pitää tällaisen paletin kasassa ja pitää lisäksi huolen, että laatu on standardien mukaista. Oletuksena tietysti se, että työnjohtaja osaa valvoa ja arvioida laadun toteutumista kaikissa yllä mainituissa osa-alueissa. Ei kuitenkaan syytä huoleen, peltitöiden osalta voit kääntyä meidän puoleemme.

Peltitöiden valvoja työmaalle

Meiltä voit palkata peltialan ammattilaisen valvomaan peltitöiden laatua ja toteutusta työmaalla. Työmaa voi olla joko omakotitalon kattoremontti, kerrostalon rakentaminen tai toimistorakennuksen julkisivu, mikä vain missä peltitöitä tehdään. Jo tunnin konsultoinnilla voi säästää isoja tuhansia. Peltitöiden valvojan voi kutsua paikalle missä vaiheessa vain: suunnittelussa, rakentamisessa tai rakennuksen valmistumisen jälkeen. Oikeastaan kukaan ei kysy peltitöistä mitään etukäteen, koska ne ovat pelkkä pakollinen paha, mutta se voisi olla silti ihan paikallaan. Konsultoimalla enemmän peltialan ammattilaisia jo suunnitteluvaiheessa voi säästää merkittävästi aikaa ja rahaa tulevissa vaiheissa.

Kaikista kriittisin vaihe on kuitenkin rakentaminen ja tällöin viimeistään olisi jonkun hyvä seurailla tekemisen tasoa. Voikin olla, että palkatun aliurakoitsijan työnjälki vähän epäilyttää ja halutaan asiantuntijan näkemys tekemisen meininkiin. Minä tai meiltä joku muu pääsee paikalle lyhyelläkin varoitusajalla tsekkaamaan, miltä työnlaatu näyttää.

Viimeisessä vaiheessa asukkaat tai rakennuksen muut käyttäjät ovat jo muuttaneet kiinteistöön. Tällöin asumisen ja käytön kautta huomataan epäkohtia. Esimerkiksi huonon kiinnityksen vuoksi peltikatto saattaa pitää niin karmeaa ääntä, että lähdetään mökille, kun Pekka Pouta ennustaa kovaa tuulta. Ei hyvä.

Katon arviointi tilanteen ja tarpeen mukaan

Konsultointi räätälöidään täysin tilaajan toiveen mukaan. Voin tulla pariksi tunniksi paikalle, tsekata tilanteen ja antaa lausunnon huomioitavista asioista. Tai valvon peltityöt valmistumiseen asti ja huolehdin siitä, että ongelmia ei tule. Yksi vaihtoehto on myös delegoida seurattavat asiat jollekin työmaalla eli toteutus sovitaan täysin tilaajan tilanteen ja tarpeen mukaan.

Yleisimmät ongelmakohdat, joita peltitöissä tulee vastaan, ovat:

  • Tuuletuksen puuttuminen -> Pahimmillaan voi puurakenteet jopa mädäntyä
  • Saumat tehty huolimattomasti -> Vuotoja ja vesivahinkoja
  • Kate kiinnitetty huonosti -> Voi lähteä irti ja/tai katto pitää meteliä

Mikä näitä kaikkia kolmea ongelmakohtaa yhdistää on se, että ne yleensä huomataan vasta, kun kohde on valmis ja asukkaat ovat jo muuttaneet taloon. Siksi huolellisuus peltitöiden tekemisvaiheessa on kriittistä. Tämä on sellaista hommaa, jossa ei vaan voi oikoa. Siitä tulee aina seurauksia ennemmin tai myöhemmin. Varsinkin, kun kattoremontti on kallis investointi. Talon asukkaana haluaisin huolehtia siitä, että se on tehty kerralla kunnolla. Konsultoinnin hinta on loppujen lopuksi todella pieni, kun sillä voi säästää tuhansien eurojen korjaustyöt tulevaisuudessa.

Peltisepänliike Pääkkönen ja Lahden Peltiurakointi keskittyvät yritysasiakkaisiin. Sisaryhtiömme Mesnil Oy sen sijaan palvelee myös yksityisasiakkaita ja tarjoaa näkemystä omakotitalojen kattoremontteihin ja -kuntoarvioihin. Lisätietoja aiheesta löydät www.mesnil.fi

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset