Miksi valita konesaumakatto

23.9.2023

Kun mietitään konesaumakattoa, usein keskusteluun nousee myös lukkosaumakatto. Se on luonteva vaihtoehto, koska ulkonäöllisesti konesaumakatto ja lukkosaumakatto ovat perinteistä pystysaumatyyliä edustavina hyvin samankaltaisia – ainakin maallikon silmään. Sen myötä ajattelimme, että selvennämme hieman molempien ominaisuuksia ja miksi me ammattilaisina laittaisimme konesaumakaton, jos saisimme asiasta päättää.

Konesaumakaton hyvät ja huonot puolet

Konesaumakatto muodostuu riveistä ja koko homma perustuu siihen, kuinka nämä rivit saumataan toisiinsa. Sauma on aina kaksinkertainen, välissä on saumamassa eikä siihen tarvitse tehdä ruuveilla reikiä, minkä ansiosta konesaumakaton vedenpitävyys on 100-prosenttinen. Myös katon ulkonäkö miellyttää silmää, kun ruuvien sijaan kiinnitys tehdään klammereilla, jotka jäävät tehtävän sauman sisään piiloon. Konesaumakatossa kaikkien läpivientien kuten savupiipun ja myös harjalla kohtaavien peltikatteiden saumaukset saadaan yhtenäisesti ja tuplana kiinni toisiinsa, mikä tekee niistä hyvin vesitiiviit.

Konesaumakatto on luotettava ja tiivis ratkaisu, joka soveltuu monen erilaisen rakennuksen katoksi. Esimerkiksi kerrostaloissa konesaumakatto on suosittu ja samalla järkevä valinta, kun korkeissa olosuhteissa tuuli osuu kattoon aivan eri tavalla ja vesi työntyy saumoihin, jolloin varmuus katon vedenpitävyydestä on ehdoton juttu. Jos ei sitten halua myöhemmin kaivaa kuvetta uuteen kattoremonttiin. Lisäksi konesaumakatto on tarvittaessa helpompi korjata, koska siitä voi vain leikata palan pois ja saumata takaisin, mikä tekee myös huoltotyöstä huomattavasti vaivattomampaa. Konesaumakaton kääntöpuolena on työ, jota sen toteuttaminen vaatii. Konesaumakatto vaatii perinteisen peltityön tekijöitä ja vaativien yksityiskohtien osaamista, jota ei Suomesta liialti löydy. Tällainen käsityöosaaminen periytyy usein isältä pojalle ja opitaan vain tekemällä. Näin on myös meillä Pääkkösellä, jossa perinteisten peltisepän oppien lisäksi löytyy osaamista myös tanskalaisen peltiseppäkoulutuksen kautta hankittuna. Esimerkki yhdestä toteuttamistamme konesaumakatoista löytyy täältä. Luonnollisesti tällaiseen toteutukseen menee myös enemmän aikaa. Se on jokaisen mietittävissä, kannattaako kerralla maksaa hieman enemmän luotettavasta ja varmasti vesitiiviistä toteutuksesta vai ei.

Tässä erinomainen esimerkki konesaumakattoon tehdystä lyhtyikkunan pellityksestä: vaativa mutta pitkällä aikavälillä kestävin ratkaisu, joka onnistuu ammattitaitoisen peltisepän toteuttamana.

Lukkosaumakaton hyvät ja huonot puolet

Kuten sanottua, lukkosaumakatto on pystysaumaisten rivipeltien puolesta ulkonäöltään hyvin samankaltainen kuin konesaumakatto. Lukkosaumakaton asentaminen on kuitenkin huomattavasti edullisempaa, mikä tekee siitä hyvin suositun ja mieluisan valinnan erityisesti omakotitaloihin. Taloudellinen säästö saadaan siinä, että lukkosaumakaton asentaminen on nopeaa eikä se tarvitse peltialan ammattilaisia, vaan toteutuksen voi hoitaa myös timpurit. Tällöin ostaminen on kuluttajalle myös helpompaa, kun samasta paikasta saa sekä pohjatyön että katon. Lisäksi kiinnitys toteutetaan ruuveilla, mikä tekee asentamisesta suoraviivaisempaa ja nopeampaa.

Edullisella hinnalla on usein kääntöpuolensa ja tässä tapauksessa se on vedenpitävyys. Lukkosaumakaton ruuvikiinnityksellä ei ole mahdollista saada 100-prosenttisesti vedenpitävää kattoa. Saumat alkavat myös herkästi vanhenemaan ja vuotamaan. Lukkosaumakatto soveltuu myös ainoastaan yksinkertaisiin kattoihin. Haasteet nostavat päätään mitä enemmän katossa on jiirejä, läpivientejä tai muita monimutkaisia elementtejä, jotka riskeeraavat lukkosaumakaton vedenpitävyyttä entisestään. Jyrkkä katto ja maan vetovoima ovat lukkosaumakatolle eduksi, sillä jos vesi vähänkään seisoo lukkosaumakatolla, odottaa talon omistajaa mitä todennäköisimmin unettomat yöt.

Koontina vielä molempien plussat ja miinukset

Konesaumakatto

+ 100% vedenpitävä

+ Kestävä ja varma ratkaisu

+ Helppo huoltaa

+ Peltialan ammattilaisten kädenjälkeä

– Vaatii käsityöosaamista

– Korkeampi hinta

Lukkosaumakatto

+ Edullinen

+ Helppo kokonaisuus ostaa

+ Katon asennuksen voi toteuttaa timpurit

– Katon asennuksen voi toteuttaa timpurit

– Ei ole 100% vedenpitävä

– Soveltuu vain yksinkertaisiin ja jyrkkäkulmaisiin kattoihin

– Saumat vanhenevat tavanomaista nopeammin ja vuotoriskit lisääntyvät

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset