Mistä tunnistat todellisen peltimiehen? 

31.5.2022

Peltityöt ovat käsityötä, jossa onnistuminen vaatii luovuutta ja käytännön osaamista. Kuten monen käsityöläisammatin kanssa on käynyt, ovat myös peltialan osaajat tänä päivänä harvassa. Tässä työssä käytännön tekeminen opettaa, joka tarkoittaa sitä, että kaikkien parhaimpien tekijöiden taustalta ei välttämättä löydy edes koulutusta! Virallista peltisepän titteliä toki saa käyttää vasta kun on koulunsa siihen käynyt.  

Lähes 70 vuoden kokemuksella olemme tulleet tutuksi niin peltien kuin niiden taivuttajienkin kanssa. Pysähdyimme miettimään, että mikä tekee hyvästä peltimiehestä tai -naisesta raudanlujan ammattilaisen? 
 
Kyllä sen, joka oikeasti osaa, tunnistaa loppupeleissä peltien saumoista.”, kertoo vuosien aikana lukuisia peltiseppiä kohdannut Lahden Peltiurakoinnin toimitusjohtaja, Seppo Pääkkönen

Hyvän peltimiehen tai –naisen viisi perushyvettä 

Kuten jokaisessa ammatissa, siinä menestyäkseen tarvitaan tiettyjä taitoja. Tunnistimme viisi ominaisuutta, joista tunnistaa todellisen peltisaksien kanssa touhuavan ammattilaisen: 

1. Kyky visualisoida lopputulos etukäteen. Peltityöt ovat käsityötä, joissa tarvitaan luovuutta. Taitava peltimies osaa nähdä valmiin työn jo mielessään valmiiksi, jonka jälkeen itse työ on myös paljon helpompaa toteuttaa. 

2. Omatoimisuus. Peltityöt ovat hyvin itsenäistä hommaa. On tärkeää, että pystyy luomaan itselleen parhaimmat tavat työskennellä ja tarttua toimeen. Omatoimisella asenteella ei ainoastaan saateta asiakastöitä tehokkaasti maaliin ja vaan edesautetaan koko yrityksen toimintaa. 

3. Kyky mennä eteenpäin. Peltitöissä on loputtomasti mahdollisuuksia jäädä hinkkaamaan pieniä yksityiskohtia. On taito pystyä olemaan tyytyväinen kädenjälkeensä ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen. 

4. Huolellisuus. Näissä hommissa on tärkeää pysyä suunnitelmassa ja toteuttaa järjestelmällisesti jokainen työvaihe huolellisesti alusta loppuun. Hyvä peltimies tekee loppuun asti sen minkä aloittaa. Huolellisuuden voi nähdä suoraan kauniisti viimeistellyistä peltien saumoista. 

“Huolellisuutta ei voi korostaa liikaa. Esimerkiksi reikä pellissä, joka asennetaan katolle, voi johtaa katon rakenteiden mädäntymiseen. Tällaisille virheille ei ole varaa tässä työssä.”, täydentää Seppo

5. Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä tulee: omien jälkien siivoaminen. Oikea ammattilainen arvostaa niin omaa kuin muiden työympäristöä ja huolehtii jälkiensä siivoamisesta asianmukaisella tavalla. On myös helpompaa tehdä tarkkaa ja huolellista työtä, kun voi aloittaa kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä! 

Tässä lajissa parhaiten oppii tekemällä 

Suomessa peltisepäksi on mahdollista opiskella, mutta tällä hetkellä suurimpana haasteena on se, että kouluihin ei ole tarpeeksi hakijoita. Ilmiö on tuttu pidemmältä aikaa jo monista muistakin käsityöammateista. Hyvänä puolena on se, että peltiä oppii vääntämään vain vääntämällä, joten parhaimmat taidot syntyvät tekemisen kautta eikä koulutus ole välttämätön edellytys työllistymiselle. 

Kun näet huolella ja tarkkuudella tehdyt peltien saumat, kysy kuka sen on tehnyt ja pyydä samaa myös itsellesi. Näin olet päässyt todellisen peltimiehen tai -naisen jäljille, josta kannattaa pitää kiinni!  

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset