Mitä tehdä, kun työmaalla tulee riita tai lopputulos ei vastaa odotuksia?  

29.6.2022

Myös pellit kolisevat aika ajoin. Kun hankala tilanne koittaa tai lopputulos ei vastaa odotuksia, menee sormi helposti suuhun ja mietitään, että mitenkäs nyt edetään?  Kun riitatilanne osuu omalle kohdalle, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja pyytää tarvittaessa myös asiantuntija-apua asian selvittämiseksi. 

“Riitatilanteet eivät ole harvinaisia, mutta varmasti huomattavasti yleisimpiä, jos ihmiset tietäisivät asioista enemmän. Monesti luotetaan siihen, että uudessa tai korjatussa katossa ei voi olla vikaa, eikä asiaa mietitä sen enempää.“, kertoo Seppo Pääkkönen, Lahden Peltiurakoinnin toimitusjohtaja. 

Tositarina vihkoon menneestä kattoprojektista 

Seppo, joka toimii myös HTT-tavarantarkastajana, on kohdannut uransa aikana niin onnistuneita kuin vähemmän onnistuneita rakennusprojekteja. Yksi tapaus on vuosien saatossa jäänyt erityisesti mieleen. 

“Eräs suomalainen yritys oli tehnyt asiakkaalle katon, jonka lopputulos pisti asiakkaankin silmiin, sillä räystään pellit eivät olleet tasaisesti. Asiakas otti onneksi yhteyttä minuun ja pyysi tekemään asiantuntijalausunnon työn jäljestä. Menin paikalle tarkastamaan tilanteen ja raporttiin kertyi huomioita mm. hiekasta peltien välissä, liian tiukoista kiinnityksistä sekä tuuletuksen puutteesta. Lähetin havainnoistani koostuvan raportin asiakkaalle, jota hän pystyi hyödyntämään reklamaatiossa rakennusliikkeelle.”, avaa Seppo. 

Asiantuntijalausunnon toimittamisen jälkeen tapauksesta ei kuulunut mitään. Kun Seppo seuraavan kerran kohtasi asiakkaan sattumalta, päätti hän tarkistaa tilanteen. Iloisena yllätyksenä selvisi, että rakennusliike oli suostunut hyvittämään melkein koko katon hinnan takaisin. 

Tämä tarina sai onnellisen lopun, sillä katto saatiin lopulta korjattua. Mutta aikaa, vaivaa ja rahaahan siihen kului, hyvityksistä huolimatta. Mitä olisikaan tapahtunut, jos asiakas ei olisi osannut kriittisesti tarkastella työn jälkeä tai pyytänyt Seppoa paikalle vahvistamaan omia käsityksiään? 

Katot ovat yleinen syy riidalle 

Kattoihin liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että kattoja tehdään todella paljon ja monen eri yrityksen toimesta. Myös virallisia asentajia koulutetaan vähän suhteessa toteutettujen kattojen määrään. Lisäksi krooninen kiire tuntuu vaivaavan monia tekijöitä, mikä itsessään jo antaa turhan paljon tilaa virheiden syntymiselle.

Jo projektin aloitusvaiheessa on hyvä pitää huolta siitä, että katon rakentaminen tullaan dokumentoimaan yksityiskohtaisesti (näin oikeat ammattiasentajat toimivat). Myös perusaistit on hyvä pitää hereillä koko rakennusprojektin ajan ja sen jälkeen. Sinun ei tarvitse olla koulutettu asentaja huomataksesi, että jotain vialla.

“Kiipeä sinne katolle ja katso. Räystäslautojen roikkuminen tai niiden välistä tippuva vesi ovat merkkejä ongelmasta. Myös vinttilautojen märkyys tai tumma väri kertovat siitä, että kaikki ei ole hyvin.”, vinkkaa Seppo

Nyt se riita kuitenkin tuli, mitäs nyt? 

Jos epäilet, että kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä, tartu toimeen mahdollisimman pian. Pienetkin virheet voivat johtaa mittaviin vahinkoihin, ja pahimmassa tapauksessa voit itse joutua myös maksajaksi.

Puolueettoman HTT-tavarantarkastajan mukaan ottaminen on oiva keino lähteä selvittämään tilannetta. Tavarantarkastaja tarkastelee tehtyä kokonaisuutta ja tekee tästä yksityiskohtaisen raportin, jota on helppo hyödyntää asian eteenpäin viemisessä. Kyseinen dokumentti on myös erittäin tehokas apuväline, jos tilanne menee niin pitkälle, että asiaa joudutaan ihan tuomarin kanssa selvittämään. 

Miten valita se oikea? 

Jokainen meistä varmasti valitsisi tekijäksi sellaisen yrityksen ja asentajat, jotka saavat aikaan kerralla hyvää ja kestävää lopputulosta. Haasteen luo kuitenkin se, kuten aikaisemmin totesimme, että kattojen asentajia on melkein yhtä paljon kuin kattoja. Kysymys kuuluukin: Miten valita se oikea tekijä?

“Tähän on yksinkertainen vastaus ja se on: kysy edelliseltä asiakkaalta, miten hommat on hoidettu.”, toteaa Seppo

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset