Miten rakentaminen ja peltiurakointi on muuttunut 40 vuodessa? 

27.10.2022

Harva muistaa, kuinka paljon asiat ovat kehittyneet viimeisen 10 tai saati sitten 40 vuoden aikana. Onneksi ikinuori Lahden Peltiurakoinnin toimitusjohtaja Seppo on ollut paikalla todistamassa pelti- ja rakennusalan käänteitä aina asuntorakentamisen hulluista vuosista tähän päivään. Joten muistissa on, mitä silloin ennen vanhaan oikein touhuttiin. 

”Monesti sanotaan, että ennen kaikki oli paremmin. Itse en allekirjoita tätä ainakaan rakennusalan näkökulmasta. Monet asiat ovat kehittyneet valtavasti tähän päivään mennessä”, tiivistää Seppo. 

Kertaus menneisyyteen 

Nopea kertaus 1960-lukuun, jolloin asuntotuotanto koki murroksen Suomessa. Väkimäärän lisääntyminen kaupungeissa johti suuren rakennusbuumiin, joka huipentui 1970-luvun rakentamisen hulluihin vuosiin. Näinä aikoina uutta rakennettiin enemmän kuin koskaan. 

Myös 1980-luku oli tuottoisaa ja kiireistä aikaa rakennusalalla. Uusia kohteita tuli ja meni ja työmailla ammattimiehet paiskivat hommia yötä myöten, sillä seuraava kohde odotti jo tekijöitään. 

”Omakotitaloja rakennettiin paljon talkoovoimilla, mikä ei tänä päivänä ole enää niin yleistä”, muistelee Seppo. 

Huipulta tultiin kuitenkin pian alas ja rytisten, kun 90-luvun lama näytti todellisen luonteensa. Asuntojen hinnat romahtivat, korot nousivat ja rakennusliikkeitä ajettiin muiden yritysten tavoin konkurssiin. Tästä seurasi yleinen taloudellinen ahdinko sekä työttömyysaalto. Aikaisemman urakkarakentamisen varjopuolet alkoivat nousta myös esiin homeongelmien muodossa. 

”Pyrin olemaan avoimin mielin, kun kuulen, että kuntotarkastuksen kohteena on 70- tai 80-luvun talo. Noihin aikoihin työn tekemisen tapoja oli yhtä monta kuin tekijääkin. Mikä tarkoittaa sitä, että huipputekijöiden lisäksi mukaan on mahtunut monenlaista muutakin ratkaisua”, kertoo Seppo. 

Työturvallisuus on kehittynyt valtavasti 

Silmiinpistävä ero 60–80-luvun ja tämän päivän rakentamisessa on työturvallisuus. Rakennustelineet tehtiin usein paikan päällä itse eivätkä suojavarusteet kuten turvavaljaat, kypärät tai suojalasit kuuluneet ajan kuvaan. Työturvallisuutta ei myöskään valvottu millään tavalla. On sanomattakin selvää, että tuolloin vaaratilanteita syntyi huomattavasti paljon enemmän kuin tänä päivänä. 

”Tänä päivänä lennät työmaalta ulos, jos sinulla ei ole kypärää tai suojalaseja päällä. En edes tiedä omistivatko tuolloin kaikki kyseisiä suojavarusteita ja siinä ei ollut mitään ihmeellistä”, kertoo Seppo. 

Tänä päivänä kaikki on selvempää 

Alkoholin käyttö oli myös runsasta ja hyvin yleistä 60–80-luvulla. Suojavarusteiden sijaan työkalupakista löytyi aperitivoa sekä vinettoa, joita nautittiin ennen työpäivää, työpäivän aikana sekä työpäivän jälkeen. 

”Se oli hullua aikaa. Oli tavallista, että lounaaksi tilattiin iso olut, ei muuta”, paljastaa Seppo. 

90-luvun laman jälkeen hommat selkenivät kaikin puolin. Työturvallisuuteen alettiin kiinnittämään enemmän huomioita erilaisten säädösten ja valveutuneisuuden myötä. Myös alkoholin käyttö loppui työmailla, kun siirryttiin 2000-luvulle. 

Kierrättäminen oli tehokasta ennen vanhaan 

Jotain hyvääkin menneiltä vuosilta löytyy, sillä erilaisia materiaaleja käytettiin tarkkaan ja säästäväisesti. Tämä johtui rakennusmateriaalien huonosta saatavuudesta, jonka takia niitä pyrittiinkin uudelleenhyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.  

”Näin se historia toistaa itseään ja heti perään vuonna 2022 kärsimme jälleen saatavuusongelmista. Toki nykypäivänä materiaalien kierrätyksen puolesta puhuu myös ympäristönäkökulma eikä vain yksinkertaisesti se, että tavaraa on hankalasti saatavilla”, toteaa Seppo. 

Kokemuksen tuomalla syvällä rintaäänellä 

Oli kohteesi uusi tai vanha, Seppo on nähnyt mitä erikoisemmat ratkaisut lähestulkoon jokaiselta vuosikymmeneltä. Hän saattaa jopa tunnistaa 60–80-luvun rakennuksesta, että kenen käsialaa se oikein on. Ota siis yhteyttä Seppoon, kun tarvitset kokenutta silmää tarkastamaan kohteesi! 

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset