Peltityöt ovat vain pakollinen paha

15.6.2021 Seppo Pääkkönen

Kun puhutaan vaikka kerrostalon saneerauksesta, peltityöt ja -kustannukset muodostavat kokonaisuudesta noin viisi prosenttia. Se on hyvin vähän ja tiedämme olevamme pieni osa kokonaisuutta. Haluamme kuitenkin muistuttaa, kuinka oleellinen ja tärkeä tämä pieni osa on. Huonolla toteutuksella seuraukset voivat olla valtavat. Siitä huolimatta moni kuitenkin ajattelee peltitöiden olevan pakollinen paha ja sellainen pikkujuttu. Valitettavasti tämä sama asenne näkyy myös peltitöiden suunnittelussa ja tarjouspyynnöissä, joita saamme. Välillä vaikuttaa siltä, että panostus sen tarjouspyynnön laatimiseen on ollut se sama viisi prosenttia.

Peltitöiden tarjousviidakko

Ymmärrämme hyvin, että kaikilla ei ole asiantuntemusta peltitöistä. Ei osata määrittää, mitä työ käytännössä sisältää. Tätä varten olemme kirjoittaneet ohjeistuksen avuksi tarjouspyynnön laatimiseen. Koemme velvollisuudeksemme tarjousta antaessa aina avata, mitä todenmukaiseen toteutukseen kuuluisi, että asiakas saisi käsityksen siitä, mitä he oikeasti tarvitsevat ja paljonko kokonaisuus tulee maksamaan. Ja tämän vuoksi putoamme usein tarjouskilpailusta pois. Meidän kokemuksella ja ammattitaidolla osaamme määrittää kokonaiskustannukset ja pystymme myös ennakoimaan mahdolliset tulevat lisäkulut, jolloin olemme lähes aina kalliimpi kuin kaveri. Tämä on myös aihe, josta olemme kirjoittaneet.

Vastuun hinta

Toki on kohteita, erityisesti saneerauspuolella, joiden kustannukset elävät aina, koska yllätyksiä tulee matkan varrella vastaan. Näitä ei voi kukaan ennustaa. Mutta me haluamme olla reiluja ja rehellisiä, ja antaa myös asiakkaalle mahdollisimman todenmukaisen arvion kokonaiskustannuksista. Näin otamme myös vastuun omasta tekemisestämme. On toimijoita, jotka haluavat olla tarjousvaiheessa halvimpia, että saavat keikan. Näissä tapauksissa asiakas voi kuitenkin jo varautua mittaviin lisäkustannuksiin projektin aikana ja tunnelma ei ole katossa, kun annettu hinta muuttuu.

Saako halvalla hyvää?

Tähän väliin täytyy myös heittää pari tuttua sanontaa: halvalla ei saa hyvää ja tällä hinnalla saa tällaista. Nämä sanonnat käyvät toteen ihan vaan jo ruokaostoksilla. Hyllyn halvin juusto on harvoin hyvää, tuskin tulee edes syötyä loppuun ja sitten maksetaan ylimääräistä, kun tilanne paikataan paremmalla juustolla. Uuden juuston ostamisen talous ehkä vielä kestää, mutta huonosti toteutettujen peltitöiden seuraukset voivat olla mittavat. Jos vesi vuotaa katon kautta sisään, sähköt vaurioituvat, asunnon pinnat menevät pilalle, asukas joutuu evakkoon, katto puretaan ja eristeet vaihdetaan. Se jo tuntuu budjetissa.

Ehkä tärkein ohje, jonka voimme antaa, kuuluu seuraavanlaisesti: jos halvimman ja kalliimman tarjouksen välissä on valtava ero, soita hälytyskelloja ja tutustu tarkemmin tarjouksen sisältöön. Meiltä saa myös aina kysyä. Autamme mielellämme.

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset