Pikkasen kalliimpi, paljon parempi – ja ilman piilokuluja

22.9.2023 Seppo Pääkkönen

Rakennusalalla hinta puhuttaa niin suunnitteluvaiheessa kuin loppulaskuja tutkaillessa. Silti vanhan totuuden mukaan halvalla ei saa hyvää – niin ikävältä kuin se kuulostaakin. Työmailla kuuleekin usein puhuttavan, että halvan pellin todellinen hinta selviää vasta 5-vuotistarkastuksen jälkeen. Meidän kanssamme sitä pelkoa ei ole, sillä hinnasta sovitaan aina etukäteen.

Luottamus ja avoimuus ovat kaiken tekemisen avain. Me esimerkiksi nimeämme asentamamme peltilistat niin tarkkaan kuin mahdollista, jotta työmääräimestä pystyy suoraan katsomaan, missä lohkossa tai kohteessa tietty lista on. Jako näihin lohkoihin tehdään heti urakan alkuvaiheessa, jolloin se on myös helpointa tehdä. Sen lisäksi, että tämä tapa lisää avoimuutta ja on asiakkaan näkökulmasta selkeämpi, se helpottaa ja nopeuttaa myös asentajiemme työtä – kaikki voittavat.

Sanonkin aina työmaalla, että meillä on halu tehdä homma kunnolla. Kun peltisepäntöiden hinnastossamme lukee peltilista asennettuna, se todella tarkoittaa sitä eikä mitään piilokuluja. Tätä joudumme myös toisinaan todistelemaan asiakkaille, joiden mielestä vaikutamme hinnoittelullamme kalliilta. Laadusta kannattaa kuitenkin maksaa.

Kiire ei ole syy tehdä huonoa jälkeä

Monella rakennustyömaalla tulee kiire urakan loppuvaiheessa. Silloin pitää voida luottaa siihen, että pyydetyt työt on todella tehty määräaikaan mennessä. Kuvitellaan vaikka kerrostalotyömaan palo- ja lopputarkastuksia, jotka keskeytyvät havaittujen puutteiden vuoksi. Se ei ole ilmaista eikä varsinkaan muuttoa odottavien asukkaiden kannalta mukavaa. Aika on kortilla kaikilla, mutta kiire ei oikeuta tekemään huonosti. Hyvällä suunnittelulla pystyy kuitenkin ennakoimaan ja paikkaamaan.

Törmäämme usein myös siihen, ettei peltitöillä ole edes kustannuskohtaa, vaan ne on liitetty esimerkiksi ikkunoihin ja oviin. Ikkunatoimituksiin taas ei edes välttämättä kuulu peltityöt. Halvalla ostaessa saattaa puuttua jotain oleellista – kuten vaikkapa peltityöt. Valitettavan usein myös tingitään juuri peltitöistä, kun halutaan lisätienestejä. Eräälle työmaalle oli tilattu seitsemän kilometriä peltilistaa, mutta loppujen lopuksi teimme sinne 23 kilometriä. Siinä on jo saman verran matkaa kuin Lahdesta Nastolaan.


Peltitöiden hinnoittelu ei ole aina helppoa

Hinnoittelu ei ole ihan helppoakaan, peltilista tietysti maksaa sen, mitä se maksaa, mutta asentaminen on oma juttunsa. Ihan kaikkia kuluja ei myöskään pysty suunnittelemaan. Esimerkiksi asentaminen ahtaaseen paikkaan saattaa tuoda lisää työtunteja tai muita yllätyksiä. Siksi käymme yleensä katsomassa paikat ennen tarjouksen tekemistä, jotta emme laita ihan mitä tahansa ihan minne tahansa.

On asiakkaankin etu, että peltitöiden hinnoittelu on ehdottoman selkeää eikä huolimattomuuden takia tule turhia viivästyksiä. Aikaa kun ei saa takaisin, rahaa voi saada.

Tilaa tuoreimmat Pääkkösen ja peltialan uutiset